ALEKSANDRA PIEKARSKA
PSYCHODIETETYK, TECHNOLOG ŻYWNOŚCI

 

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, z wykształcenia psychodietetykiem i technologiem żywności. Dzięki obu tym dziedzinom świetnie odnajduję się w świecie żywienia i żywności. W związku z tym mogę ułatwić to również Tobie.

Psychodietetyka sprawiła, że posiadam odpowiednią wiedzę z zakresu żywienia i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Mam również świadomość, jak ważne jest odpowiednie nastawienie psychiczne w czasie wprowadzania zmian w zakresie nawyków żywieniowych. Posiadam umiejętności w budowaniu motywacji oraz rozwiązywaniu problemów związanych z dietą. Dzięki temu mogę skutecznie pomóc Ci w zmianie nawyków żywieniowych. Razem możemy sprawić, że zaczniesz postrzegać dietę jako coś przyjemnego, a nie tylko jako pasmo wyrzeczeń.

Będąc technologiem żywności, znam funkcjonowanie przemysłu spożywczego. Wiem, dlaczego produkty mają taki a nie inny skład. Potrafię bez problemu odnaleźć się w masie informacji znajdujących się na etykietach. Jestem świadoma, jakim zmianom poddawany jest surowiec od momentu trafienia do zakładu produkcyjnego, aż do momentu powstania produktu finalnego. Sprawia to, że potrafię oszacować między innymi straty cennych składników odżywczych. Dzięki tej wiedzy mogę polecić Ci produkty najlepszej jakości.

Jestem przeciwnikiem rygorystycznych diet. Uważam, że dieta przede wszystkim ma być dla ludzi, a nie ludzie dla diety. Liczy się zmiana nawyków żywieniowych, a nie wytrwanie przez miesiąc na katorżniczej diecie, która da szybki efekt, ale w tym również szybki efekt jojo.

Kochasz jeść, więc dieta nie jest dla Ciebie? Błąd. Sama uwielbiam jeść i moim zdaniem zamiłowanie do jedzenia może iść w parze ze zdrowym stylem życia. Trzeba tylko zachować odpowiedni balans. Jestem tu po to, aby pomóc Ci to osiągnąć.

CO ZYSKASZ WSPÓŁPRACUJĄC ZE MNĄ?

  • Optymalnie dobraną dietę zgodną z Twoimi preferencjami smakowymi
  • Indywidualne podejście do Twoich wątpliwości związanych z wprowadzaniem diety
  • Profesjonalne wsparcie i motywację
  • Pomoc w pokonaniu takich problemów jak np. zajadanie stresów
  • Odpowiedzi na pytania wymagające wiedzy zarówno dietetycznej  jak i związanej z produkowaniem i jakością artykułów spożywczych
  • Pomoc w umiejętnym wyborze produktów żywnościowych
  • N
  • I







WYKSZTAŁCENIE

2018    Ukończenie studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
W 2018 roku uzyskałam stopień magistra inżyniera na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w specjalizacji Technologia Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych. Moja praca magisterska dotyczyła jakości suplementów diety, natomiast inżynierska jakości kiełków roślinnych.
2019    Ukończenie studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka

Wiosną 2019 roku ukończyłam studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. Obroniłam pracę dyplomową związaną z odchudzaniem osób, podjadających w sytuacjach stresowych.

2016-obecnie    Udział w szkoleniach i konferencjach

Od 2016 roku biorę udział w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych. Ich tematy dotyczą różnorodnych zagadnień dietetycznych, jednakże szczególnie istotna w mojej pracy zawodowej jest dla mnie problematyka dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki. Z tego powodu na konferencjach naukowych poświęconych tym tematom najłatwiej mnie spotkać. Uważam, że specjaliści z zakresu żywienia muszą cały czas się doszkalać, gdyż dietetyka oraz psychodietetyka są dziedzinami, które bardzo intensywnie się rozwijają.



 JAK TO WSZYSTKO SIĘ ZACZĘŁO?

Już w liceum zaczęłam przejawiać zainteresowanie żywieniem, fizjologią człowieka oraz psychologią. Wiedziałam, że chcę pójść w stronę żywienia człowieka i żywności. Mój wybór padł na Technologię Żywności i Żywienie Człowieka.
W pewnym momencie stwierdziłam, że wiedza zawarta w programie studiów już mi nie wystarcza. Sięgałam po specjalistyczne książki, brałam udział w licznych szkoleniach. Zaczęłam też coraz częściej dzielić się swoją wiedzą z rodziną i znajomymi. Chciałam przekazywać swoją wiedzę innym. Po obronie tytułu inżyniera zaczęłam zastanawiać się, jak dalej najlepiej kształcić się w kierunku dietetyki. Coraz bardziej rozumiałam znaczenie psychologii w procesie wprowadzania zmian w zakresie żywienia. Poza tym odezwała się też moja fascynacja psychologią jeszcze z czasów liceum. Ostatecznie stanęło na studiach podyplomowych z psychodietetyki, które realizowałam równolegle ze studiami magisterskimi z technologii. Obecnie cały czas się rozwijam. Nadal chcę pomagać innym i dzielić się z nimi wiedzą. Z tego powodu powstała ta strona.