
Na dworze upał i piękna pogoda, a Ty masz ochotę na lekkie i odżywcze śniadanie? Lato to idealna pora na owsianki z owocami. Przygotowanie owsianki zajmuje chwilę, a powiedzmy sobie szczerze… Kto chciałby siedzieć w upale przy garach? Zwłaszcza rano, kiedy każda minuta jest cenna. Dodatkowo latem wybór owoców do owsianki jest ogromny: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, jagody, porzeczki, wiśnie, agrest, arbuz i wiele, wiele innych.
Sama nie mogłam się zdecydować, które przepisy pokazać Wam najpierw. Zdecydowałam się na trzy warianty, które po prostu uwielbiam. Oczywiście nie mogło zabraknąć moich ukochanych borówek. Musiałam podzielić się też z Wami obłędnym połączeniem jakim są brzoskwinie z kokosem. Na koniec wybrałam owsiankę z czerwonymi porzeczkami, ponieważ wiele osób nie docenia tych owoców, a moim zdaniem przepyszne.
Owsianka z borówkami i migdałami
Składniki:
Mleko 4/5 szklanki (200g)
Borówki amerykańskie 1 garść (50g)
Płatki owsiane 5 łyżek ( 50g)
Banan 0,5 sztuki (60g)
Migdały 1 łyżka (15g)
Wykonanie:
1. Mleko i płatki umieść w garnku i doprowadź do wrzenia.
2. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty, często mieszając (gęsta owsianka może łatwo się przypalić).
3. Rozgnieć banana i wymieszaj z ugotowanymi płatkami.
4. Przełóż całość do miseczki.
5. Dodaj borówki i migdały.
Wartości odżywcze:
Energia 467,3 kcal
Białko 16,7 g
Tłuszcze 15,7 g
Węglowodany 61,3g
Owsianka z brzoskwinią i kokosem
Składniki:
Mleko 4/5 szklanki (200g)
Brzoskwinia 1 szuka (85g)
Płatki owsiane 5 łyżek ( 50g)
Banan 0,5 sztuki (60g)
Wiórki kokosowe 1 łyżka (6g)
Cynamon 0,5 łyżeczki (3g)
Wykonanie:
1. Brzoskwinię pozbaw pestki i pokrój.
2. Mleko i płatki umieść w garnku i doprowadź do wrzenia.
3. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty, często mieszając (gęsta owsianka może łatwo się przypalić). Pod koniec gotowania dodaj cynamon.
4. Rozgnieć banana i wymieszaj z ugotowanymi płatkami.
5. Przełóż całość do miseczki.
6. Dodaj brzoskwinię i wiórki kokosowe.
Wartości odżywcze:
Energia 436,3kcal
Białko 14,6g
Tłuszcze 11,8g
Węglowodany 63,6g
Owsianka z czerwonymi porzeczkami i orzechami włoskimi
Składniki:
Mleko 4/5 szklanki (200g)
Czerwone porzeczki 1 garść (60g)
Płatki owsiane 5 łyżek ( 50g)
Banan 0,5 sztuki (60g)
Orzechy włoskie 1 łyżka (15g)
Wykonanie:
1. Mleko i płatki umieść w garnku i doprowadź do wrzenia.
2. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty, często mieszając (gęsta owsianka może łatwo się przypalić).
3. Rozgnieć banana i wymieszaj z ugotowanymi płatkami.
4. Przełóż całość do miseczki.
5. Dodaj porzeczki i orzechy.
Wartości odżywcze:
Energia 471,1kcal
Białko 16,3g
Tłuszcze 16,9g
Węglowodany 58,9g
Wskazówka: Jeśli nie masz co zrobić z drugą połówką banana, to można ją zamrozić.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.