Mrożony deser jogurtowy

Jesteś na diecie, ale masz ochotę na deser? A jakie słodycze są najlepsze podczas upałów? Lody! Postanowiłam jednak pójść o krok dalej i pokazać Wam wariację na temat mrożonego jogurtu. Prosty w przygotowaniu, szybki, orzeźwiający i do tego pyszny deser z sezonowymi owocami!

Czy warto samemu robić zdrowe, fit słodycze?

Według mnie naprawdę warto zrobić samemu deser zamiast kupować słodycze w sklepie. Dlaczego? Oto kilka powodów:

1. Mniejsza kaloryczność.
Sklepowe słodycze często dostarczają o wiele za dużo kalorii. Robiąc deser w domu, możesz kontrolować co i w jakiej ilości dodasz.  Świetnym rozwiązaniem są słodziki, zastępujące cukier (ksylitol, erytrytol itp.). Dzięki nim można znacznie obniżyć kaloryczność domowych łakoci.
Niestety możliwe jest zrobienie domowych słodyczy o zbliżonej kaloryczności do tych ze sklepu. Zwłaszcza gdy używamy dużo gęstych energetycznie składników, np. orzechy. Warto zachować umiar.

2. Więcej odżywczych składników.
Robiąc deser samemu masz kontrolę nad tym co do niego dodajesz. Możesz dodać mąkę pełnoziarnistą, więcej owoców itp. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, uzyskujesz bardziej wartościowy posiłek, który np. zawiera więcej błonnika, składników mineralnych, witamin.

3. Trzeba je przygotować.
Sklepowego batona można kupić i od razu zjeść, a nawet kupić zapas i trzymać w domu, na wyciągnięcie ręki. Kiedy robimy słodycze sami, to musimy włożyć w to chociaż trochę wysiłku. Zaplanować co przygotujemy, kupić składniki, przygotować i dopiero zjeść. To sprawia, że osoby same robiące desery, sięgają po nie rzadziej.

4. Większa uważność podczas jedzenia.
Kiedy kupujemy słodycze w sklepie, to możemy zjeść je po drodze, w biegu. Zazwyczaj robimy słodycze sami, kiedy mamy trochę czasu. Jemy je wtedy wolniej i uważniej. Analizujemy również czy smak jest taki jak oczekiwaliśmy. Uważne jedzenie sprawia, że jemy mniej słodyczy i mniej chętnie sięgamy po kolejne.

5. Kontrola słodkości.
Na pewno znasz osobę, która zje blachę ciasta i nadal ma na nie ochotę. I drugą osobę, która po kawałku czuje się zasłodzona. Istnieje coś takiego jak próg wrażliwości na słodkie. Im więcej jemy słodkiego, tym próg jest wyższy i potrzebujemy więcej by być usatysfakcjonowanym. Próg wrażliwości można obniżyć. Do fit słodyczy możemy dodać mniej słodzidła i powoli obniżać ten próg.

Mrożony deser jogurtowy

Składniki (na 2 porcje):
Jogurt naturalny                150g
Banan                                    1 sztuka (ok. 120g)
Borówki amerykańskie    0,5 garści (ok. 25 g)
Porzeczki czerwone          0,5 garści (ok. 25 g)
Płatki owsiane                    3 łyżki (30 g)
Cytryna                                 1/4 sztuki (ok. 25 g)

Przygotowanie:
1. Pojemnik wyłóż papierem do pieczenia.
2. Płatki podpraż na patelni i wyłóż na dno pojemniczka.
3. Jogurt zmiksuj z bananem i sokiem z cytryny.
4. Jogurt wyłóż na płatki.
5. Ułóż na wierzch borówki i porzeczki.
6. Włóż na kilka godzin do zamrażarki aż całość się zamrozi.
6. Wyciagnij* i zjedz.
Smacznego!

*Jeśli masz problem z wyciągnięciem, to delikatnie oblej ciepłą wodą dno i ścianki zamkniętego pojemniczka.

Wartości odżywcze w całości deseru (2 porcje):
Energia                354,6 kcal
Białko                  10,8 g
Tłuszcze              6,9 g
Węglowodany   58,9 g

 

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia               177,3 kcal
Białko                  5,4 g
Tłuszcze              3,45 g
Węglowodany   29,45 g

Dodaj komentarz